+38(050) 823-25-65 +38(050) 823-25-65 +38(097) 91-93-573
Консультуємо щодня c 09:00 до 21:00
УКР РУС 0
0

У вашому кошику 0 товар
на сумму 0 грн

Оформити замовлення
Всі статті та огляди

Перегрів організму як уникнути або подолати критичний стан

Новини 19.01.2017 2292

перегрев организма

На превеликий жаль, у деяких людей перегрів організму можуть провокувати ті чинники, які для більшості є нормальними або більш-менш комфортними.  Така біологічна реакція організму на високу температуру базується на таких факторах, як:

  • Занадто вузькі або широкі судини;
  • Проблеми з серцем, яке не здатне перекачувати великий потік крові;
  • Низький або високий робочий артеріальний тиск;
  • Близькість кровоносних судин до епідермісу;
  • Занадто низький гемоглобін.

Практично в половині випадків ці чинники ризику є набутими, хоча є також і вроджені. Відзначимо, що перегрів організму людини загрожує дуже плачевними наслідками, як:

  • Різке зневоднення організму;
  • Втрата свідомості;
  • Нудота і блювання;
  • Сильний біль в області голови та грудної клітини;
  • Судоми.

Найбільш часто критичні стани викликаються в жарку пору року при тривалій роботі на вулиці під прямими сонячними променями без головного убору, в машині, на пляжі, а також в сауні та лазні.  При цьому російська парна з високим показником вологості вважається більш небезпечною, адже при підвищеній вологості температура відчувається трохи по-іншому, і при середньому показнику 80 градусів активний вплив на тіло і внутрішні органи йде, як у випадку знаходження при плюс 90.

Пам'ятайте, що якщо перед прийомом теплової процедури в інфрачервоній сауні ви відмовилися від склянки чистої води, то організм буде інтенсивніше і швидше нагріватися шляхом того, що вплив піде на слизові, а не на воду.

Тепловий перегрів в сауні: симптоми

Під час сеансу в тепловій кабіні варто постійно прислухатися до свого організму. Відзначимо, що, якщо ви відчуваєте брак кисню або легке печіння по шкірі, тоді сеанс необхідно моментально припинити та повторно не заходити в кабіну.

Другим кричущим симптомом стає утворення ділянок червоного запалення і появи пухирів.

Якщо ж у вас починає крутитися голова, зображення стає нечітким і тьмяним, - це також говорить про те, що перегрів все ж настав.

Пам'ятайте, що первинні симптоми перегріву організму у кожного проявляються в різному діапазоні за часом, тому прислухайтеся до відчуттів і намагайтеся не геройствувати, щоб витримати класичні 15 хвилин сеансу в парній або теплової кабіні.

Іноді на фактори ризику впливає також втома і те середовище, з якого людина прийшла в парилку. Занадто гарячий душ перед походом в сауну також не рекомендується, рівним рахунком, як і холодний.

Заборонено прийом алкоголю і занадто велика кількість їжі, особливо жирної, перед процедурою, оскільки організм автоматично включить режим внутрішнього обігріву, який підкріпитися ще і зовнішньої підвищеною температурою.

Базова перша допомога при перегріванні організму

Якщо ж неприємна ситуація вас наздогнала в сауні, тоді необхідно, перш за все, локалізувати вогнище і вийти з теплової кабіни або вологої парилки. Варто прийняти напівлежаче положення і постаратися випити багато води, яка буде розріджувати кров і активізувати кровообіг, який бере участь в підтримці температури тіла.

Далі необхідно максимально швидко охолодити шкіру і все тіло, для цього використовується рушник або простирадло, змочене холодною водою, яким укривається тіло. Перше, на що треба покласти тканину - шия, п'яти, голова і зап'ястя.

При перегрів через перші 10-15 критичних хвилин людина може почати відчувати озноб, її буде ставати холодно. Тепло одягатися не треба, а варто просто трохи полежати й при можливості постаратися заснути.

Найближчими днями варто відмовитися від спортивних і фізичних навантажень і максимально відновити організм.

Сподобалася стаття,
поділіться з друзями:

Схожі статті