+38(050) 823-25-65 +38(050) 823-25-65 +38(097) 91-93-573
Консультуємо щодня c 09:00 до 21:00
УКР РУС 0
0

У вашому кошику 0 товар
на сумму 0 грн

Оформити замовлення
Всі статті та огляди

Різниця між лазнею і сауною

Новини 27.07.2017 8915

Різниця між лазнею і сауною

Часто ставлять питання, в чому полягає різниця між лазнею і сауною. Адже за принципом дії, на перший погляд, суттєвої відмінності немає. Насправді принцип дії на організм російської лазні й фінської сауни абсолютно різний.

І це цілком зрозуміло. Основна відмінність сауни від лазні полягає в тому, що російська лазня називається паровою, а фінська - сухоповітряною. Кожна з них має свої особливості.

Основні відмінності лазні й сауни полягають в наступному:

  • в температурному режимі;
  • у вологості;
  • у впливі на тіло людини;
  • в традиціях паріння.

Температура і вологість

Головне, чим відрізняється сауна від лазні - це співвідношення температури й вологості. Так, в російській лазні температура варіюється від 40 до 70 ° С при вологості в приміщенні 90-100%. Деякі любителі-екстремали розігрівають баньку до 120 ° С. У фінській сауні температурний режим коливається від 90 до 110 °, а вологість повітря не перевищує 10-25%.

Вважається, що вологе повітря має високу теплопровідність, тому для російської лазні 60-70 ° - це оптимальна температура, при якій максимально прогрівається все тіло.

          Отличия ик сауны и бани

Вплив на організм

З огляду на велику різницю між температурним режимом і рівнем відносної вологості, не дивно, що сауна відрізняється від лазні - принципом впливу на тіло людини.

Існує точка зору, що для людини найкращим буде створення умов, наближених до природних. Мікроклімат російської лазні сприяє тому, що тіло прогрівається у звичному для нього середовищі. Отже, і для організму це буде меншим шоком. На відміну від лазні, температура в сауні майже у два рази вище при низькій вологості в приміщенні, що для новачків може бути досить важким навантаженням.

Саме тому в парильні за один захід можна перебувати до 20 хвилин. А оскільки умови в ній нестабільні, можна охолодити тіло протягом 10 хвилин, а потім повторити. Інша справа - сауна. Новачкам рекомендується знаходитися в ній 5-10 хвилин, поступово збільшуючи час. Через високі температур в наступний раз можна зайти тільки через 30-40 хвилин.

Традиції паріння

Ще один момент, чим відрізняється сауна від лазні - це застосування віника і місце розташування каменів в печі.

Не секрет, що хороша парилка не може бути без дубового, евкаліптового, кропив'яного або березового віника.

З його допомогою можна зробити легкий масаж, який відразу ж позитивно позначиться на самопочутті людини. А вдихання аромату віничка є свого роду приємною ароматерапією.

Любитель попаритися може бути розчарований, відчувши на собі різницю між лазнею і сауною. Звичних віників у фінських парильних закладах немає. Рекомендується просто зручно розміститися в кабінці й отримувати задоволення. Виконувати різкі рухи не варто.

Справжня лазня і сауна, відмінності між якими, на перший погляд, незначні, по суті зовсім несхожі один на одного. Баня - це активне проведення часу з парною і віником, відпочивати слід пізніше. У той час як сауна - це чисте розслаблення.

Разница между баней и сауной

Камені та конструкція печі

Істотні відмінності полягають в конструкції печі й розташуванні каменів. Це впливає на підтримання температури в приміщенні. Так, в лазні камінчики для печі кладуть за зачинені двері, а в сауні вони поміщаються зовні.

Справжня парилка поєднує в собі невисоку температуру повітря і приємну теплоту від максимально розігрітих каменів. Саме тому вони розігріваються в замкнутому просторі - так камені швидше наберуть температуру.

Крім того, російська піч так продумана, що основна її частина знаходиться в передбаннику і з'єднується з парною лише однією стінкою. В результаті повітря в парильні не обпалює, а лише приємно обволікає своєю теплотою. Коли температура знижується, на камені знову підливають гарячу воду, в результаті чого утворюється пара. Саме вологість повітря створює мікроклімат, наближений до природного середовища. Тому лазня не надає великого потрясіння на організм.

Якщо полити камені в сауні, можна легко отримати опік. Це не дивно, адже сухе повітря має меншу теплопровідність. Тому в сауні підтримується постійно максимальна температура. Може здатися, що 100 ° С - це величезна цифра, і в такому приміщенні просто неможливо висидіти. Але ефект цілком протилежний: сухість повітря нівелює можливі наслідки високих температур, в результаті чого людина легко переносить такий мікроклімат.

Сьогодні часто замість звичайних печей використовуються електричні. Вони дозволяють добре відрегулювати температуру і підтримувати її довгий час.

Інновація, яка набирає все більшу популярність - це інфрачервона сауна. Різниця між нею і лазнею настільки значна, що їх навіть важко порівнювати. Вона заснована на впливі інфрачервоного випромінювання. Так само як і парилка, сауна ефективно прогріває все тіло. Але наскільки вона корисна або, навпаки, шкідлива для організму людини, сказати досить важко. Дослідження тривають до сьогоднішнього дня.

Підсумки

Попри всю схожість, лазня і сауна істотно відрізняються один від одного. Не варто заперечувати одне: вони сприяють поліпшенню настрою, загальному оздоровленню організму. А це не може не позначитися на підвищенні рівня життя.

Сподобалася стаття,
поділіться з друзями:

Схожі статті